Miért nem virágzik a magnólia?

Korábbi posztjainkban írtunk már a magnóliák gondozásáról, ezúttal a virágzásra koncentrálunk. Lássuk mit tehetünk azért, hogy kihozhassuk a legtöbbet a magnóliánkból. 🌸🌳

A magnóliáknak vagy liliomfáknak 🌸 számos kertészeti változatuk létezik, ez több fajt és azon belül még több fajtát is jelent. Mindegyik eltérő virágzási idővel, virágszínnel és formával, növekedési eréllyel, igényekkel és sorolhatnánk a végtelenségig… ennek ellenére megpróbálunk átfogó általános tanácsokat adni 😉

Első lépésként igyekezzünk mindent megadni a növénynek, amit igényel:

🌬 széltől védett hely, kerüljük a fagyzugot
🌞 napos esetleg félárnyékos fekvés
🌳 savanyú talaj ültetéskor + egy kis érett trágya
💦 egyenletes vízellátás egész évben
🌿 tápanyag utánpótlás tavasztól nyár végéig

Fontos tudni, hogy a tavasszal virágzó 🌸 magnóliák már előző évben nyár 🌞 végén hozzák a következő tavaszi virágbimbókat. Tehát ha a növény maga egészséges, de még sincs virág akkor valami a nyár🌞/ősz🍂/tél❄ folyamán siklott félre.

A virágzás elmaradásának leggyakoribb okai:

🌸 fajta jelleg, későn vagy másik időpontban virágzik
🌞 nyárvégén nem képződik virágbimbó a szárazság vagy tápanyaghiány miatt
🍂 ősszel lehullik a virágbimbó a szárazság miatt
❄ télen elfagy a virágbimbó
✂️ metszési hiba miatt elvesznek a virágok

Lássuk mit tehetünk hogy megelőzzük ezeket a problémákat 🤓

– ismernünk kell a választott fajtát és mindenképpen ültessük védett helyre ❗️
– tavasztól augusztus első feléig tápozunk- fontos, hogy a késői tápozás érzékenyít a fagyra ❗️
– biztosítsunk egyenletes vízellátást, különös tekintettel a kritikus időszakokra: tavasszal hajtáskor/virágzáskor, nyáron virágrügy képződésekor és ősszel száraz idő esetén ❗️
– ne metszünk: a beteg részek eltávolításán kívül a magnólia nem igényel metszést; semmiképp ne metsszük augusztustól virágzásig, mert levágjuk a virágbimbókat ❗️

Szakszerű metszés lépésről lépésre

Ideje napirendre keríteni a hobbikertész mumusát, a metszést 🌳✂️🌿

Minden kertész tudja, hogy a (gyümölcs)fákat/cserjéket metszeni kell. 🤓
Minden meg is van hozzá otthon: a fa 🌳 és a metszőolló ✂️ is. De valahogy metszéskor sosem sikerül eldönteni mit is kellene levágni, hogyan is kellene ezt csinálni. 🤔

Metszőollóval a kezünkben vizslatjuk a fát – sehogy sem úgy néz ki, mint a metszési útmutató ábráin –, végre megszületik a döntés: „ezt az ágat levágom!”, azonban mielőtt rámarkolnánk az ollóra befészkeli magát egy gondolat: „de hát olyan sok szép rügy van rajta” majd követi egy másik: „biztos teli lenne virággal” esetleg egy harmadik: „mi lesz ha túl sokat vágok le és nem lesz rajta termés?” és a végén mégsem vágjuk le azt az ágat, legfeljebb óvatosan lecsípünk egy picit a végéből… Ismerős valakinek a szituáció?😅

Legújabb kertészeti tippünkben igyekeztünk összegyűjteni néhány hasznos tanácsot, hogy mire kell odafigyelni, hátha idén nem okoz majd akkora fejtörést a metszés. 🤓

Miért metszünk? ✂️🌿

Kezdjük is a legelején: miért is fontos a metszés? Picit több van a metszés mögött, mint azt gondolnánk! Metszéskor, a lombkorona vesszőinek és ágainak egy részét eltávolítjuk, ezzel szabályozhatjuk a fa virágzását 🌸 (és így a terméshozamát🍏), növekedési erélyét🌿, gyökérképződését, alakját 🌳 és betegségekkel 🐛 szembeni ellenálló képességét is.

Mikor metszünk?

Minden növénynek megvannak a sajátos metszési igényei. Ami nem feltétlenül könnyíti meg a dolgunkat és sokszor még össze is tudja zavarni a metszésben kevésbé jártas kertészeket.
A legfontosabb, hogy ismerjük a metszeni kívánt növény 🌸 virágzását!

A tavasszal 🌷 virágzó díszcserjék (magnólia, japánbirs, aranyvessző, stb.) előző évben kezdik a virágrügyek nevelését, ezért őket virágzás után érdemes metszeni.

A nyáron 🌞 virágzó díszcserjék ezzel szemben az új hatásokon hozzák a virágokat, őket tél ❄️ végén, kora tavasszal metsszük vissza.

Gyümölcsfák 🌳 esetében is érdemes ezt az időpontot választani a metszéshez, mert ilyenkor jól átlátható a lombkorona és az optimális termésképződés érdekében még célszerű is kicsit „megritkítani” a tavaszi virágok 🌸 számát.

Hogyan metszünk?

Figyeljünk oda a technikára!

– Fontos, hogy a metszőolló ✂️ éles és tiszta legyen. Fertőtlenítsük minden metszés előtt és után is.
– Amikor egy ágat vagy vesszőt 🌿 teljesen levágunk, akkor soha ne hagyjunk csonkot, mindig tőből vágjuk ki az egészet.
– Vastagabb ágak levágása után érdemes sebkezelőt 🩹 használni az érintett felületen.
– Idős gyümölcsfát 🌳 ne vágjunk vissza erősen. Minél erősebb a metszés, annál erősebben fog hajtani a fa tavasszal. Gyümölcsök 🍎 esetében a tavaszi erőteljes hajtásképződés nem kedvez a terméshozamnak.

A fentieket betartva már félúton vagyunk a szakszerű 🤓 metszéshez vezető úton!
De hogyan is néz ki ez lépésről lépésre? Pontokba szedtük, melyek minden dísz és gyümölcsfa esetében alkalmazhatóak:

Tisztító metszés:

1) Minden metszést kezdjünk azzal, hogy eltávolítjuk az elhalt, letörött vagy beteg ágakat/vesszőket. 🤓 Ezeknek az eltávolításával sok egészségügyi problémát 🐛 előzünk meg.

2) Szabaduljunk meg az ún. vadhajtásoktól (a talajhoz közel a törzsön vagy a gyökéren megjelenő hajtások) is, ezek sok esetben az alanyból erednek és csak legyengítik a talajszín feletti növényt.

3) Keressünk olyan hajtást, ami a többitől eltérően függőlegesen erőteljesen tör felfelé, ezek a vízhajtások. Vágjuk le őket is.

A fenti 3 lépést kertünk minden fáján 🌳 és cserjéjén 🌿 elvégezhetjük minden tavasszal. Ezekkel semmi kárt nem tudunk tenni bennük, sőt számos növényvédelmi problémát 🐛 megelőzhetünk!

Ritkító metszés:

A további lépések célja, hogy a lomkorona 🌳 belsejébe több fény jusson és kellőképpen átjárhassa a levegő. Cserébe növekszik majd a terméshozam (a metszetlenhez képest kevesebb, de nagyobb termések várhatóak), és a korona megfelelő mikroklímája tovább segít a betegségekkel és kártevőkkel 🐛 szembeni megelőzésben. 🤓 Jól hangzik, igaz!? Lássuk csak mi a teendő hozzá:

4) Keressünk olyan vesszőket, amik a korona belseje felé vagy lefelé a talaj felé nőnek. Vágjuk le őket. 🌿

Ha a fenti lépéseket minden évben elvégezzük egy fiatal facsemetéből nagyon szép egészséges fácskát nevelhetünk. De érdemes még egy lépéssel tovább menni:

5) Elemezzük kicsit a koronát, szem előtt tartva a fent leírtakat – egyenletes ágsűrűség a célunk! Keressünk sűrűbb részeket és ritkítsuk meg! Tegyük fel az alábbi kérdéseket:
a) majdnem egy pontból ered,
b) egymáshoz közel, párhuzamosan,
c) vagy egymást keresztezve nő két vessző?
Legyünk szigorúak, csak egy maradhat! ✂️🌿 Mindig az egészségesebb, jobb pozícióban levő vesszőt hagyjuk meg, a másikat tőből vágjuk ki.

A fenti 5 lépést elvégezve akár le is tehetjük a metszőollót és büszkén összesepregethetjük a levágott ágakat. Gyümölcsfák 🍐 esetében azonban szokás további ún. koronaalakító metszést is végezni.

6) Koronaalakító 🌳 metszés:

Cél, hogy visszafogjuk a fa természetes növekedését, így az ágak rövidebbek és vastagabbak lesznek. Jobban bírják a gyümölcsök 🍑 súlyát és alacsonyabb termetük miatt könnyebb lesz szüretelni őket. Bonyolult metszési rajzok helyett íme néhány általános és praktikus tipp:

a) koronaalakításkor a tavalyi hajtások 🌿 20-30%-át vágjuk vissza
b) ezúttal nem vágunk le tőből semmit, és szinte minden ágat visszametszünk egy kicsit
c) a hajtások hossza 5-120cm között ideális
d) figyeljünk a rügyekre! 🤓 A metszést kb. 0,5 cm-rel a rügy felett végezzük
e) olyan rügy felett vágjuk vissza a vesszőt, ami „jó irányba” néz, mert ez fog kihajtani! (gondolj a 4. és 5. pontokra, ne nevelj olyan vesszőt, amit jövőre le kell majd ritkítani)

Fiatal csemete koronáját könnyebben, kiszámíthatóbban tudjuk nevelni, de az első 5 pontot idősebb fák esetében is érdemes alkalmazni.

Reméljük, sikerült kedvet csinálni egy kis metszegetéshez 🤓✂️🌿

További szakmai tanácsokért, gyümölcsfákért 🍒 és kerti szerszámokért látogass el kertészetünkbe személyesen. 🛒🥰

Téliesíts velünk te is!

Sokan kérdezitek, hogy hol és hogyan teleltetjük ezt a rengeteg növényt. Mivel szinte minden konténerben (műanyag cserépben) telel, még az egyébként tökéletesen télálló növények esetében is vigyáznunk kell, nehogy megfagyjanak. 🌳❄️

Legújabb kertészeti tippünkben beavatunk benneteket is a kaspóban teleltetés titkaiba! 🤗

Miért kell téliesíteni az egyébként télálló kaspós növényeket? 🤔

A válasz nagyon egyszerű 🤓 -> a kaspóban a hideg hatás sokkal jobban érinti a gyökérzetet. Ettől kell megvédenünk a növényeket, ehhez használhatunk többféle anyagot. ❄️☺️

A konténerben telelő növények fagyvédelme során elsősorban a gyökerekre koncentrálunk. Az egyénként nem télálló vagy fagyra érzékeny növények esetében ez kevés lesz az átteleltetéshez. Ezeket téli teleltető helyre kell bevinni. Erről egy korábbi cikkünkben olvashattok részletesen ☺️

Íme a legfontosabb téliesítési technikáink:

Első lépésként a cserépben/kaspóban/konténerben kint telelő növényeket egymáshoz közel húzzuk, így egymást is védik a hidegtől és könnyebb lesz betakarni őket a szigetelő anyaggal.

Erre a célra az egyik legmegfelelőbb anyag a faforgács. Könnyen beszerezhető, könnyű vele dolgozni és jól komposztálható. ☺️

Faforgács helyett szalmát is lehet használni, ez is remekül szigetel.

A kisebb évelők esetében használhatunk fátyolfóliát is.

Mivel az évelő növények télire visszahúzódnak a talajba, ezért nincsenek föld feletti hajtásrészeik télen; könnyen ráteríthetjük ezt a vékony légáteresztő szövetet. Általában 2-3 réteget érdemes használni belőle, szükség esetén egy réteg forgáccsal vagy szalmával kombinálva remek védelmet nyújt a téli hideg ellen. ☺️

A műanyag konténerben telelő télálló növényeket akár a talajban is teleltethetjük.

Ilyenkor keresünk a kertben egy védettebb helyet, ahol nincs útban. Ásó segítségével fellazítjuk a talajt, majd úgy, ahogy van műanyag cseréppel együtt leássuk – “elültetjük” – a növényt. Miután megbizonyosodtunk róla, hogy a cserép körül mindenhová került egy kis föld, teríthetünk rá egy réteg szalmát, mulcsot vagy faforgácsot is.
Ezt tavasszal könnyedén kiemelhetjük a talajból és visszakerülhet eredeti helyére.

Ezekkel a módszerekkel természetesen a már kiültetett növények tövét is takarhatjuk. Illetve a fátyolfólia alkalmas föld feletti részek téliesítésére is (például a füge esetében).

A Zanakert 2021-es őszi gyümölcsválasztéka

Több, mint 160 ‼️ gyümölcsfajtából válogathattok (a készlet erejéig)! 🥰🌳🍎
A fajtákat alább 👇 gyümölcsönként érési sorrendben találjátok. 😇
Jó böngészést! 🤓

‼️FONTOS‼️

– ‼️A feltüntetett fajták vegyesen konténeres és/vagy szabadgyökeres oltványok.
– ‼️A lista nem teljes! Tartunk diófát, eperfát, fügét, áfonyát, mézbogyót, somot, fanyarkát, berkenyét, szamócát, stb.…
– ‼️Árukészletünk folyamatosan változik!
– ‼️Számos fajta több méretben és korcsoportban is kapható. Az áruk ezért kortól, mérettől, beszállítótól és fajtától függően változó, ez több, mint 200 különböző árkategóriát jelent!
– ‼️Kérünk szépen, ha érdekel valamelyik és/vagy vásárolni szeretnél, akkor gyere el hozzánk személyesen és mi szívesen megmutatjuk őket élőben! Ha szeretnéd mesélünk is róluk, és még ültetési tanácsot is adunk! 🤗

És most jöjjön a lista!!!
🥰🌳🍎🍇🍒🍐🍑🌳🥰

🍇Csemegeszőlők: • Csabagyöngye • Eszter • Palatina • Adria • Kozma Pálné muskotály • Szőlőskertek királynője • Cardinal • Pannónia kincse • Szuvenir • Favorit • Belgrádi magvatlan • Néró • Helikon Szépe • Fehér Chasselas • Melinda • Rizamat • Chasselas Rouge (piros saszla) • Flóra • Kismis Moldav. • Pölöskei musk. • Ruby King • Jupiter • Itália • Afuz ali (Bolgár szőlő, Datolyaszőlő, Erzsébet királyné emléke) • Piros kecskecsöcsű • Moldova

🌿Málna: • Autumn Bliss • Fertődi zamatos • Fertődi aranyfürt

🌿Szeder: • Thornfree

🌿Ribiszke: • Fertődi fekete • Aranka • Jonheer van tets

🌿Köszméte: • Invicta • Pallagi óriás • Piros ízletes • Zöld győztes

🌸Mandula: • Tétényi kedvenc • Supernova • Tuono • Tétényi bőtermő • Budatétényi • Tétényi rekord

🍑Nektarin: • Caldesi 2000 • Snow Queen • Nucipersica lapos • Flavortop • Vénusz

🍑Kajszibarack: • Tsunami • Spring Blush • Ananász kajszi • Cotpay(Pincot) • Ceglédi óriás • Ceglédi bíborkajszi • Ceglédi piroska • Hargrand • Harcot • Gönci Magyar • Magyar • Mandula • Bergeron • Bergerouge • Kioto • Ceglédi arany

🍑Őszibarack: • Dixired • Mariska • Royal Glory • Redhaven • Suncrest • Champion • Incrocio Pieri • Royal Summer • Vérbarack • Cresthaven • Szegedi arany • Szegedi arany • Michelini

🍏Birs: • Bereczki

🌳Naspolya: • Holland óriás • Szentesi Rózsa

🍐Körte: • Kornélia • Kedves • Clapp kedveltje • Vilmos • Ilonka • Hardy vajkörte • Conference • Bosc Kobak/Alexander • Hardenpont téli vajkörte • Packhams Triumph

🍎Alma: • Vista Bella • Egri Piros • Nyári fontos • Véralma • Gála Must • Gála • Buckeye Gala • Jonathán M41 • Golden Delicious • Freedom • Starking • Red Jonaprince Wilton’s • Golden Delicious Reinders • Jonagold • Leánycsöcsű • Mutsu • Florina • Idared • Húsvéti rozmaring • Red Idared • Granny Smith

🌳Szilva/Ringló: • Topfirst • Topfive • Sermina • Laroda • Cacanska Lepotica • Althann ringló • TOP KING • Stanley • Sárga óriás • Bluefre • Valjevka • Jojo •Kulinária(Toptaste) • Besztercei • Haroma • Joganta • Debreceni muskotály • Elena • Presenta • Angelino • Topend Plus • Top Hit

🍒Cseresznye: • Rita • Bigarreau Burlat • Carmen • Germersdorfi 3 • Szomolyai fekete • Sunburst • Linda • Van • Kordia • Stella • Alex • Katalin • Techlovan • Tamara • Regina

🍒Meggy: • Meteor korai • Piramis • Csengődi • Oblacsinszka • Érdi Jubileum • Érdi bőtermő • Érdi nagygyümölcsű • Pipacs • Pándy 279 • Csengődi csokros • Debreceni bőtermő • Újfehértói fürtös

További részletekért (fajták, árak, méretek, kiszerelés) látogass el kertészetünkbe! Szakmai csapatunk szeretettel vár Felsőgödön! 🤗

Teleltetési tippek mediterrán növényekhez

Milyen növényeket kell teleltetni? 🌴

Általában mediterrán növényeket, melyeket az első éjszakai fagyok előtt a teleltető helyükre át kell vinni, mert hazánkban nem télállóak. ❄️ Néhány példa:

🌺citrusok (Citrus sp.)
🌺murvafürt (Bougainvillea)
🌺nem tálálló (szobai) hibiszkusz (Hibiscus)
🌺golgotavirág (Passiflora)
🌺tölcsérjázmin (Mandevilla)
🌺leander (Oleander)
🌺olíva (Olea)
🌺fűszerbabér(Laurus)
🌺pálmák
🌺frangipáni (Plumeria)

Milyen legyen a teleltető hely? 🤔

Az optimális teleltető helyen 10-15 fok 🌡 körüli a hőmérséklet, és világos ☀️ van.
Ügyeljünk rá, hogy ne legyen 20 foknál magasabb a hőmérséklet.
Teleltetési célra megfelelő hely lehet egy fűtetlen szoba, egy világos garázs vagy lépcsőház is.

Hogyan gondozzuk a telelő növényeket? 💦

Mivel optimális esetben a telelőhelyen hűvös 🌡van, illetve télen kevesebb a fény is, ezért a növények anyagcseréje lelassul. Ilyenkor sokkal kevesebb vizet és tápanyagot igényelnek. 💦
Ez azt jelenti, hogy ritkábban kell öntözni, az sem baj, ha két öntözés között picit hagyjuk kiszáradni a földet (10, maximum 15 fokos hőmérséklet mellett!).

Szellőztetéssel tudjuk szabályozni a helyiség hőmérsékletét, ne hagyjuk 20 fok fölé melegedni. Szellőztetéskor figyeljünk rá, hogy ne legyenek huzatos helyen a növények. Semmiképp se öntözés után végezzük a szellőztetést!

Mikor és hogyan metszünk? ✂️🌿

Az őszi metszésre ✂️🌿 praktikus okokból lehet szükség, hiszen a kisebb növényeket könnyebb tárolni. Ekkor azonban csak gyengén vágjuk vissza a növényeket, mert az erős metszés hatására nagyon megindulhat, télire ez nem célunk!

Tavasszal az erősebb visszavágással növekedésre 🌿 serkentjük a teleltetett cserjét, mely bokrosabb és megfelelő tápozás mellett erősebb hajtásokat fejleszt majd.

Tavasszal virágzó hagymások ültetése

Készültünk nektek egy újabb kertészeti tippel! 😊 Összeszedtük a legfontosabb információkat a tavasszal virágzó hagymás növényekről. 🌷😊 Hogyan kell ültetni, felszedni és pihentetni a hagymákat? Milyen igényeik vannak? Lehet-e cserépben nevelni őket?

Az első lépések:

🌷válasszuk ki, hogy milyen virágokat szeretnénk (hóvirág , krókusz, nárcisz, jácint, tulipán)

🌷vásárlás után nem érdemes tárolni, ültessük ki azonnal

Mikor ültessünk?

🌷amikor elmúlnak a nyárias melegek, érdemes mielőbb elültetni

🌷hűvösebb időben csökken a földben élő kártevők aktivitása, így kevesebb kárt okoznak a hagymákban

🌷de még mielőtt fagyos lenne a talaj, hogy legyen ideje a hagymának gyökeresedni

Hogyan ültessük el a hagymákat?

🌷az ültetést növényfajtól függően mindig a csomagoláson található instrukciók szerint végezzük

🌷általános szabály az, hogy az optimális ültetési mélység a hagyma két–háromszorosa

🌷ültető kosárral megkönnyíthetjük a dolgunkat kiszedéskor is

🌷ezeknek a növényeknek a virágzásához a téli hideg- vagy fagyhatás szükséges, ha ősszel elmulasztjuk az ültetésüket, akkor tavasszal virágzásra ne nagyon számítsunk

Milyen igényeik vannak ezeknek a növényeknek?

🌷meleg, napos hely; mivel a lombos fák levélbontása előtt hozzák virágjukat, így nyugodtan ültethetjük őket a fák alá is

🌷jó vízelvezetésű, gyorsan felmelegedő, humuszos, semleges kémhatású vagy meszes talajt szeretnek

Mi a teendő tavasszal?

🌷virágzás után, mikor a levelek kezdenek elszáradni felszedjük a hagymákat

🌷tisztítsuk meg és válogassuk át a hagymákat, csak egészséges hagymákat tároljunk

🌷hűvös (kb. 10°C-os), sötét helyen, ládában egy réteg homokon/fűrészporon egyenletesen szétrakva pihentessük őket nyáron

Cserépbe is lehet ültetni a hagymákat?

🌷télálló kerámia cserépben

🌷a cserép téliesítésével vagy 0°C körüli helyen való teleltetéssel (ne fagyjon át teljesen a cserépben levő föld)

Nálunk mindent megtalálsz, ami az ültetéshez szükséges! (virághagyma, ültetőkosár, ültetőlapát, kertész kesztyű, virágföld) 😍 Gyere és válogass magas minőségű holland virághagymáink között a Zanakertben! ☺️

Mitől függ a hortenzia virágszíne?🤔🌿🌸

Meglepően sok mindentől! 🤓

Kezdetnek ott a kérdés, hogy melyik hortenziáról beszélünk? 🤔
A hortenziáknak ugyanis 23 faja ❗️ van, melyek közül elég soknak kertészeti változata is létezik. 😊

Ezek közül néhány példa:
🌸🌿 Kúszó Hortenzia (Hydrangea anomala subsp. Petiolaris)
🌸🌿 Cserjés Hortenzia (Hydrangea arborescens)
🌸🌿 Érdeslevelű Hortenzia (Hydrangea aspera)
🌸🌿 Bugás Hortenzia (Hydrangea paniculata)
🌸🌿 Tölgylevelű Hortenzia (Hydrangea quercifolia)
🌸🌿

A fentiek közül a legközismertebb a kerti hortenzia 🌸🌿 , mely árnyékkedvelő 🌤cserje hatalmas virágbugákkal 🌸 , melyek színe 🤍 a halvány rózsaszíntől a kékig 💜 terjedő színváltozatokban létezik. Tehát a Hydrangea macrophylla, avagy a kerti hortenzia sem mindig ugyanolyan színű, hiszen sokféle fajtája létezik, fajtánként változó virágszínnel. 🤓

Általában egy adott növényfaj, adott fajtája mindig azonos virágszínt 🌸😊 fog produkálni. Nos, a hortenziák esetében, és főleg a kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) esetében a talaj pH értéke és tápanyagtartalma is befolyásolja a színek intenzitását. 🤔

Hogyan biztosíthatjuk a hortenziánk számára az optimális virágzást és színeződést? (a kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) eseténél maradva)

Nagyon egyszerű dolgunk van! 🤗

1) Ültetéshez használjunk savanyított földkeveréket, melyet kifejezetten a hortenziákhoz 🌿 és más savanyú talajt igénylő növényekhez fejlesztettek ki.

2) Rendszeresen biztosítsunk megfelelő mennyiségű és minőségű tápot a hortenziáknak. 😊

Reméljük, hogy kedvet kaptál egy kis kertészkedéshez! Látogass el hozzánk és válassz magadnak egy szép hortenziát! 🌸🌿
Szakképzett kollégáink segítenek megfelelő földet és tápot választani hozzá, ha pedig további kérdésed lenne, fordulj hozzájuk bizalommal! 🤗

Van otthon puszpángod (buxusod)? Akkor ez neked szól!

Egyre több helyen észleltek már idén is puszpángmolyt! 😱

Mi az a puszpángmoly? 🤔

A selyemfényű puszpángmoly (tudományos nevén: Cydalima perspectalis) egy néhány centiméteres fehér moly, melynek a lárvája (zöld színű csíkos hernyó) a buxusok levelével táplálkozik. 🌿🐛

Ez a kártevő 2011 óta komoly fenyegetést okoz hazánkban is a buxusok számára. Ha nem figyelünk oda, akkor akár a növény pusztulását is okozhatja❗️

Évente több (akár 3-4) nemzedéke is van, ami annyit tesz, hogy miután a tavaszi hernyók🐛 felnőnek és moly lesz belőlük, azok újabb hernyó 🐛🐛 generációt fognak nemzeni, ami így megy a hidegebb októberi napokig, minden generációval egyre több és több hernyó károsít 🐛🐛🐛🐛 😕

Hogyan lehet megvédeni a buxusokat?

Nézd át őket rendszeresen!
A védekezés alapja, hogy időben észre vegyük a problémát! Minden alkalommal amikor öntözöd vagy elsétálsz a buxusod mellett szánj rá fél percet, hogy egy kicsit megnézed közelebbről is! 🌿🔍

Ha zöld színű hernyókat (0,5-4cm), pókhálószerű szövedéket és megrágott/hámozgatott leveleket látsz akkor nálad is megjelent! 🌿 🐛🕸

Semmi pánik! Minél kisebb a hernyó, annál kisebb a kár. Ezért minél hamarabb kezdjük el a kezelést!
Amit azonnal meg is tehetsz: hogy a gócokat (ahol sok hernyót találtál) eltávolítod és megsemmisíted.

A következő lépés a kezelés!

Súlyos esetben és a hernyók szétszóródása után minél hamarabb növényvédőszeres kezelésre szorul a buxus. 💦🌿 🐛

A Zanakertben buxus invázióra felkészülve várunk többféle hatóanyagú készítménnyel. 🤓 Kollégáink szakmai hozzáértéssel minden kérdésedre válaszolnak a szerek felhasználásával kapcsolatban, hogy minél biztonságosabban, hatékonyabban és környezetbarátabb módon tudjuk megvédeni kedvenc örökzöldjeidet! 😊

Fotók: Szeder F. (2019, Szarvas)

Beszéljünk a tavaszi fagyokról 🤓❄️

Egy nagyon aktuális témát hoztunk nektek. A tavaszi fagyokról fogunk beszélni. Arról, hogy mit is jelent pontosan, mit tehetünk a károk csökkentése érdekében, és hogyan tudunk védekezni.

Kezdjük a legfontosabbal: Mit tehetünk MOST?

Virágágyások védelmében az ősszel ismertetett takarási módokat tudjuk alkalmazni most is. A fátyolfólia alkalmazása a legelterjedtebb és a legpraktikusabb mód, de alkalmazhatunk más takaróanyagokat is. A lényeg, hogy szellős legyen, víz és légáteresztő.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
Fagyérzékeny cserepes növényeinket – melyek mozdíthatóak, – értelemszerűen vigyük fagymentes helyre a következő néhány napra.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
Veteményeskertekben elterjedt fóliaalagutak alkalmazása sokat segíthet a hideg ellen. A módszer lényege, hogy néhány drótszálat “U” alakú ívben meghajtva leszúrunk a megvédendő növénysorra; erre a vázra terítjük rá a fóliát. Két végét éjszakára zárjuk le, napközben pedig, amikor kicsit felmelegszik az idő nyissuk fel, így szellőzhet az alagút.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
Frissen ültetett csemeték, cserjék tövét szalma vagy mulcs takarással tudjuk védeni, így a hideg nem fogja veszélyezteti a gyökeresedést és növényünk zavartalanul, szépen cseperedik tovább.

Mit kell tudnunk a tavaszi fagyokról?

Sajnos nem olyan ritka tünemény országunkban a virágzáskor vagy virágzás után bekövetkező hideg idő. Sőt, átlagosan 5 tavaszból 3 esetében felmerül ez a probléma.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
Lehet, hogy ijesztő a hirtelen jött hideg, de a növények valamennyire fel vannak készülve az ilyen esetekre! 😉 Tudtátok például, hogy a még meg nem pattant virágrügyek átlagosan -15 fokig, piros bimbós állapotban -8/-5 fokig, teljes virágzásban pedig akár -3 fokig ellenállóak a fagyra!? Természetesen ez gyümölcsfajon és gyümölcsfajtán belül változó.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
Minden gyümölcsfajból van korai és késői fajta. Ezek nem csak érési időben, de virágzási időben is eltérnek egymástól. A korai fagyoktól tartva érdemes későbbi fajtát választani az új telepítésekhez, így megelőzhetjük a problémát.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
A hideg idő következtében megfázó és elpusztuló virágok csak akkor okoznak jelentős terméskiesést, ha 40% feletti a fagykár. Ez azért elég sok! Ha belegondolunk mennyi virág szokott lenni egy gyümölcsfán… nem várható el egy fától, hogy az összes virágból termést neveljen. Ezért elterjedt technológia gyümölcstermesztésben a termésritkítás. Így a termés nem aprózódik el és a gyümölcsfát sem terheljük túl.

Hogyan tudjuk megelőzni a tavaszi fagykárokat?

Figyeljük meg kertünk adottságait! Hol vannak a fagyzugos helyek? Most a hideg éjszakák miatt remekül látszik, hogy hol vannak a kert hidegebb részei. Ahol zúzmarás, ahol nem olvad el a hó, ahol megfagy a víz… a fagyzugos helyek általában a kert árnyékosabb, északi fekvésű részei. Jegyezzük meg magunknak ezeket a részeket, ide ne ültessünk fagyra érzékenyebb, korai virágzású növényeket!
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
A fagyzugos részekkel ellentétben a kert déli fekvésű, szélvédett, napos részei, ahol valamilyen tereptárgy – mondjuk egy házfal vagy kerítés – van a közelben, akár 2-3 fokkal melegebbek is lehetnek. Ide már bátrabban ültethetünk.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
Fontos megemlíteni a tápanyag utánpótlást is. Ha gyümölcsfánk egészséges és életerős, akkor ellenállóbb nem csak a betegségekkel, de a hideggel szemben is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ültetéskor használjunk szerves trágyát. Ezen kívül különféle műtrágyákkal tudjuk pótolni a talajból felhasznált ásványi anyagokat. Télállóság szempontjából két tápelemre nagyon oda kell figyeli augusztus után:
🌸ne vigyük túlzásba a Nitrogén adagolását, mert ez lazítja a szöveteket, fagyérzékennyé téve a növényt;
🌸ellenben magasabb Kálium kijuttatásával felkészíthetjük a fákat a télre és ellenállóbbá tehetjük a fagyokkal szemben.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
Annak, aki most tervez gyümölcsfát ültetni, azt tudjuk tanácsolni, hogy válasszon későbbi érésű gyümölcsfajtát. Nem feltétlenül kell lemondani a kajsziról sem! Vannak késői kajszi fajták, például a Ceglédi arany, a Mandulakajszi, vagy a Bergeron. A későbbi érésű gyümölcsfajták, általában később is virágoznak. 😉

Minden, amit egy gyümölcsfa ültetéséhez tudnod kell!

Előző Kertészeti tippünkben összeszedtünk néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogy hogyan válasszunk gyümölcsfát, ezúttal az ültetéshez adunk szakmai tanácsot.

Szó lesz róla, hogy mit is jelentenek a porzópárok, mitől oltvány egy gyümölcsfa, mit jelent a konténeres és a szabadgyökeres kiszerelés… 🍏
Kezdjünk is bele! 😉

Mit jelenet az, hogy egy gyümölcsfa oltvány? 🤔

Manapság a kereskedelmi forgalomban kapható gyümölcsfák 🌳🍒 (és számos díszfa is) oltvány. 🤓

Minden gyümölcsfajtának van egy jellegzetes termése. 🍑 Gondoljatok csak a Golden alma 🍏 jellegzetes fűszeres ízére és sárga gyümölcshéjára. A fa termő része, ami a jellegzetes termést hozza az nem más mint az oltvány nemes része. A fajták nemesítésekor a termés minősége volt a legfontosabb szempont. 😉

Ahhoz, hogy a nemes gyümölcsfajta megfelelően fejlődjön szükség van egy másik fajtára az adott gyümölcsből. Ezek a fajták adják az oltvány alany 🌱 részét. Az alany határozza meg a gyümölcsfa 🌳 növekedési erélyét, javít a fa szárazságtűrésén, fagytűrésén, valamint víz- és tápanyagfelvételén. ☺️

Az oltvány tehát egy olyan facsemete, mely egy alanyból (gyökér) 🌱 és egy nemesből (termő rész) 🌿🍎 áll. Kisebb termetű, mint egy magról nevelt fa, jobban ellenáll a környezeti stresszhatásoknak és biztosan azt a termést fogja hozni, amit a fajta ígér.😋🍑🌳

Miért kell bizonyos fajták mellé porzópár? 🤔

Egy ideális világban miután kiválasztunk egy 🌳 finom gyümölcsfajtát, elültetjük az 2-3 év múlva magányosan is bőséges termést hoz. 🍏😋 A valóságban azonban ez ennél egy kicsit bonyolultabb.🙄

Léteznek a fent leírt ideális fajták, őket önporzó vagy öntermékeny fajtáknak nevezzük. 🥰 Ez annyit tesz, hogy az adott gyümölcsfa fajtának nincs szüksége semmilyen más fajta virágporára ahhoz, hogy a virág 🌸 megtermékenyüljön és termés 🍒 képződjön.

Jó hír, hogy rengeteg fajtából lehet válogatni 🤓 (szilva, cseresznye, meggy, sárgabarack, naspolya, dió, őszibarack, szőlő, bogyós gyümölcsök), amik között akad öntermékeny. 😉

Számos esetben azonban a megfelelő terméshez szükség van egy porzó párra. Ettől sem kell megijedni, ez csupán annyit tesz, hogy a kiválasztott gyümölcsből két 🌳🌳 különböző fajtát kell választani (például a Jonathan és a Golden almafajták remekül porozzák 🌸🐝🍎 egymást).

Jó tudni, hogy a porzó pároknak nem feltétlenül kell egy kertben lenniük, hiszen a szél 💨 és a beporzó rovarok 🐝🦋 nem állnak meg a kerítésnél. A beporzás remekül működik akár 200 m távolságra levő porzófától is. 🤓 Ezért érdemes felmérni a kert már meglévő fái 🍎 mellett a szomszédságban található gyümölcsfákat 🍏 is.

Konténeres vagy szabadgyökerű gyümölcsfát 🍐 válasszunk? 🤓🍒

🌳 A szabadgyökeres oltványokkal szemben a konténeres fák gyökérzete nem szabadon áll, hanem a számára megfelelő méretű edényben, tápanyagdús földben jól begyökeresedve fejlődik. 🥰

🌳 A konténeres gyümölcsfa fejlett gyökérzettel rendelkezik,🌱 így vastagabb a törzse is. 🌳 Ültetés után hamarabb és gyorsabban fejlődik,🌿 és gyümölcsfák esetében pedig kevesebbet kell várni az első termésekre 🍎😋

A szabadgyökeres fák 🌳 előnye a konténeresekkel szemben, hogy kisebbek 🌿, ezért könnyebb szállítani és ültetni is. 🚗 Mivel a szabadgyökeres fák 🍒 esetében kevesebb a ráfordított munkaidő és az alapanyag is, 🤓 az áruk kedvezőbb a konténeres fákhoz képest. 🥰

Hogyan ültessünk gyümölcsfát?

Legyen az gyümölcsfa 🌳🍎 vagy díszfa 🌳🌸, ősszel, a nyári nagy melegek elmúltával könnyedén ideális körülményeket tudunk biztosítani a csemete eredéséhez.🥰

Mire lesz szükség?

Ásóra, marhatrágyára, általános virágföldre és egy facsemetére. 🌳

Ültetés lépésről lépésre:

🍎Ássunk minél nagyobb gödröt. A gödör legyen akkora, hogy kényelmesen beleférjen a fa alá szánt trágya és föld, valamint konténeres fa esetében a gyökérközeg.

🍎Az ültetőgödröt mindenképpen töltsük fel jó minőségű trágyával, erre terítsünk legalább 15 cm virágföldet.

🍎A konténeres facsemetét helyezzük olyan mélyre, hogy a föld addig legyen, ameddig a konténerben is volt. A szabadgyökeres csemeténél figyeljünk rá, hogy az oltás helye mindenképpen kint legyen a talajból.

🍎Töltsük fel földdel a gyökerek körül és alaposan öntözzük meg. 🤓

Mi a teendő a gyümölcsfával 🍏 vásárlás után? 🤔

Szabadgyökeres 🌿 gyümölcsfák 🍑 esetében…
… a kertészetünkben vásárolt csemeték gyökere már vissza lett metszve, így ezzel nincs tennivaló. ☺️
… az ültetésre minél előbb kerítsünk sort! Ügyeljünk rá, hogy a gyökerek ne száradjanak ki ( max. 12 órára vízbe állíthatjuk a fát, ennél hosszabb időre elvermelhetjük)

Konténeres fák 🌳 esetében…
… a konténerből kiemelve ne bolygassuk meg a gyökereket.
… nem kell sietni az ültetéssel, megfelelő odafigyelés mellett akár hónapokat is tölthet konténerben a csemete. 🍒

Mindkét típusnál fontos a korona kialakítását célzó metszés ✂️🌿 (ezt elvégezhetjük ősszel is, de tavasszal a fagyok ❄️ elmúlta után is metszhetünk). 🤓

Nem szabad megfeledkezni a lemosó permetezésről sem, hiszen ez fogja megalapozni a növényvédelmet. 🤓

A kora tavaszi hűvös❄️ időszakban a csemete nem igényel öntözést, 💦 később azonban fokozottan figyeljünk oda rá. Az első évben még a fiatal fácskának sekélyen van csupán egy kevéske gyökérzete, 😬 ezért a nyári szárazabb hetek kritikusak lehetnek öntözés szempontjából. 🌿🌸