Ideje napirendre keríteni a hobbikertész mumusát, a metszést 🌳✂️🌿
Minden kertész tudja, hogy a (gyümölcs)fákat/cserjéket metszeni kell. 🤓
Minden meg is van hozzá otthon: a fa 🌳 és a metszőolló ✂️ is. De valahogy metszéskor sosem sikerül eldönteni mit is kellene levágni, hogyan is kellene ezt csinálni. 🤔
Metszőollóval a kezünkben vizslatjuk a fát – sehogy sem úgy néz ki, mint a metszési útmutató ábráin –, végre megszületik a döntés: „ezt az ágat levágom!”, azonban mielőtt rámarkolnánk az ollóra befészkeli magát egy gondolat: „de hát olyan sok szép rügy van rajta” majd követi egy másik: „biztos teli lenne virággal” esetleg egy harmadik: „mi lesz ha túl sokat vágok le és nem lesz rajta termés?” és a végén mégsem vágjuk le azt az ágat, legfeljebb óvatosan lecsípünk egy picit a végéből… Ismerős valakinek a szituáció?😅
Legújabb kertészeti tippünkben igyekeztünk összegyűjteni néhány hasznos tanácsot, hogy mire kell odafigyelni, hátha idén nem okoz majd akkora fejtörést a metszés. 🤓
Miért metszünk? ✂️🌿
Kezdjük is a legelején: miért is fontos a metszés? Picit több van a metszés mögött, mint azt gondolnánk! Metszéskor, a lombkorona vesszőinek és ágainak egy részét eltávolítjuk, ezzel szabályozhatjuk a fa virágzását 🌸 (és így a terméshozamát🍏), növekedési erélyét🌿, gyökérképződését, alakját 🌳 és betegségekkel 🐛 szembeni ellenálló képességét is.
Mikor metszünk?
Minden növénynek megvannak a sajátos metszési igényei. Ami nem feltétlenül könnyíti meg a dolgunkat és sokszor még össze is tudja zavarni a metszésben kevésbé jártas kertészeket.
A legfontosabb, hogy ismerjük a metszeni kívánt növény 🌸 virágzását!
A tavasszal 🌷 virágzó díszcserjék (magnólia, japánbirs, aranyvessző, stb.) előző évben kezdik a virágrügyek nevelését, ezért őket virágzás után érdemes metszeni.
A nyáron 🌞 virágzó díszcserjék ezzel szemben az új hatásokon hozzák a virágokat, őket tél ❄️ végén, kora tavasszal metsszük vissza.
Gyümölcsfák 🌳 esetében is érdemes ezt az időpontot választani a metszéshez, mert ilyenkor jól átlátható a lombkorona és az optimális termésképződés érdekében még célszerű is kicsit „megritkítani” a tavaszi virágok 🌸 számát.
Hogyan metszünk?
Figyeljünk oda a technikára!
– Fontos, hogy a metszőolló ✂️ éles és tiszta legyen. Fertőtlenítsük minden metszés előtt és után is.
– Amikor egy ágat vagy vesszőt 🌿 teljesen levágunk, akkor soha ne hagyjunk csonkot, mindig tőből vágjuk ki az egészet.
– Vastagabb ágak levágása után érdemes sebkezelőt 🩹 használni az érintett felületen.
– Idős gyümölcsfát 🌳 ne vágjunk vissza erősen. Minél erősebb a metszés, annál erősebben fog hajtani a fa tavasszal. Gyümölcsök 🍎 esetében a tavaszi erőteljes hajtásképződés nem kedvez a terméshozamnak.
A fentieket betartva már félúton vagyunk a szakszerű 🤓 metszéshez vezető úton!
De hogyan is néz ki ez lépésről lépésre? Pontokba szedtük, melyek minden dísz és gyümölcsfa esetében alkalmazhatóak:
Tisztító metszés:
1) Minden metszést kezdjünk azzal, hogy eltávolítjuk az elhalt, letörött vagy beteg ágakat/vesszőket. 🤓 Ezeknek az eltávolításával sok egészségügyi problémát 🐛 előzünk meg.
2) Szabaduljunk meg az ún. vadhajtásoktól (a talajhoz közel a törzsön vagy a gyökéren megjelenő hajtások) is, ezek sok esetben az alanyból erednek és csak legyengítik a talajszín feletti növényt.
3) Keressünk olyan hajtást, ami a többitől eltérően függőlegesen erőteljesen tör felfelé, ezek a vízhajtások. Vágjuk le őket is.
A fenti 3 lépést kertünk minden fáján 🌳 és cserjéjén 🌿 elvégezhetjük minden tavasszal. Ezekkel semmi kárt nem tudunk tenni bennük, sőt számos növényvédelmi problémát 🐛 megelőzhetünk!
Ritkító metszés:
A további lépések célja, hogy a lomkorona 🌳 belsejébe több fény jusson és kellőképpen átjárhassa a levegő. Cserébe növekszik majd a terméshozam (a metszetlenhez képest kevesebb, de nagyobb termések várhatóak), és a korona megfelelő mikroklímája tovább segít a betegségekkel és kártevőkkel 🐛 szembeni megelőzésben. 🤓 Jól hangzik, igaz!? Lássuk csak mi a teendő hozzá:
4) Keressünk olyan vesszőket, amik a korona belseje felé vagy lefelé a talaj felé nőnek. Vágjuk le őket. 🌿
Ha a fenti lépéseket minden évben elvégezzük egy fiatal facsemetéből nagyon szép egészséges fácskát nevelhetünk. De érdemes még egy lépéssel tovább menni:
5) Elemezzük kicsit a koronát, szem előtt tartva a fent leírtakat – egyenletes ágsűrűség a célunk! Keressünk sűrűbb részeket és ritkítsuk meg! Tegyük fel az alábbi kérdéseket:
a) majdnem egy pontból ered,
b) egymáshoz közel, párhuzamosan,
c) vagy egymást keresztezve nő két vessző?
Legyünk szigorúak, csak egy maradhat! ✂️🌿 Mindig az egészségesebb, jobb pozícióban levő vesszőt hagyjuk meg, a másikat tőből vágjuk ki.
A fenti 5 lépést elvégezve akár le is tehetjük a metszőollót és büszkén összesepregethetjük a levágott ágakat. Gyümölcsfák 🍐 esetében azonban szokás további ún. koronaalakító metszést is végezni.
6) Koronaalakító 🌳 metszés:
Cél, hogy visszafogjuk a fa természetes növekedését, így az ágak rövidebbek és vastagabbak lesznek. Jobban bírják a gyümölcsök 🍑 súlyát és alacsonyabb termetük miatt könnyebb lesz szüretelni őket. Bonyolult metszési rajzok helyett íme néhány általános és praktikus tipp:
a) koronaalakításkor a tavalyi hajtások 🌿 20-30%-át vágjuk vissza
b) ezúttal nem vágunk le tőből semmit, és szinte minden ágat visszametszünk egy kicsit
c) a hajtások hossza 5-120cm között ideális
d) figyeljünk a rügyekre! 🤓 A metszést kb. 0,5 cm-rel a rügy felett végezzük
e) olyan rügy felett vágjuk vissza a vesszőt, ami „jó irányba” néz, mert ez fog kihajtani! (gondolj a 4. és 5. pontokra, ne nevelj olyan vesszőt, amit jövőre le kell majd ritkítani)
Fiatal csemete koronáját könnyebben, kiszámíthatóbban tudjuk nevelni, de az első 5 pontot idősebb fák esetében is érdemes alkalmazni.
Reméljük, sikerült kedvet csinálni egy kis metszegetéshez 🤓✂️🌿
További szakmai tanácsokért, gyümölcsfákért 🍒 és kerti szerszámokért látogass el kertészetünkbe személyesen. 🛒🥰
