Öntözési tippek kánikulában

Mindenki, aki növényt gondoz az tudja, hogy milyen fontos az öntözés a növények mindennapos életében. 🤓 Noha egyszerűnek tűnik a feladat, mégis érdemes kicsit többet foglalkozni a helyes öntözéstechnika kérdésével.

A nagy melegre való tekintettel foglalkozzunk kicsit a víz hőmérsékletével🌡💦

Tudtad, hogy az öntözéshez leggyakrabban használt víz – csapvíz és kútvíz – hőmérséklete 10-14°C 🌡 körül van? Ezt használjuk, akkor is amikor a levegő hőmérséklete 15°C, és akkor is amikor 35°C… Különösen a mostanihoz hasonló forró nyári 🥵 napokon érdemes elgondolkozni, hogy milyen hatással van az a 20°C különbség az öntözött növényre. 🤔
Képzeljük csak magunkat a növény helyébe, hiába a nagy meleg kevesen vállalkoznak arra, hogy vegyenek egy 12°C-os zuhanyt 🚿 , igaz? 🥶 Nos, a növényeknek sem esik túl jól. A gyökerek vagy akár a lomb is hideg-sokkot kaphat, melynek élettani hatása jelentkezhet hervadás, lomb 🌿 elszíneződés (sárgulás), részleges gyökérkárosodás, virágok és virágbimbók korai elnyílása és általános fejlődés visszamaradás. 😮

Hogyan tudjuk ezeket elkerülni? 🤓

Optimális esetben gyűjtött esővízzel és/vagy felszíni tárolóban állott kútvízzel öntözünk. 💦🌳
Legyen mindig vízzel feltöltve pár locsolókanna víz, nagyobb kert és sok növény esetén érdemes beszerezni egy nagyobb hordót vagy köbméteres tartályt. De öntözhetünk a vegyszermentes kerti tó vizéből is.
Kertészetünkben is ezt a gyakorlatot követve a levegő és a napsütés ☀️ által „előmelegített” vízzel öntözünk. 😊

Ha a fentiekre nincs lehetőség, akkor sem kell kétségbe esni. Egyszerűen válasszunk hűvösebb órákat az öntözéshez, ezzel csökkentve a növény 🌼 és a víz 💦 közötti hőmérséklet különbséget.
Meleg nyári napokon a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, hiszen az éjszaka folyamán a növények és a talaj is lehetőséget kap rendesen lehűlni. 😌 Ezt a módszert kombinálhatjuk a fentivel vagy magában is, legyen szó kézi-, vagy telepített öntözőrendszeres öntözésről. 🤓

Mire érdemes még odafigyelni?

🌿 Ne legyen nedves a lomb, öntözzük a növényeket a tövüknél! Ezzel megelőzhető számos a leveleket érintő gombás betegség.

💦 Figyeljünk oda a vízmennyiségre! Nézzük meg, hogy valóban száraz-e a talaj. Lehet, hogy a felszín porhanyós és száraz, de a kezünkkel picit beletúrva megnézhetjük mi a helyzet kicsit mélyebben. Ha a felszín alatt 1 cm-rel nedves a föld akkor lehet, hogy nincs is szükség arra a tervezett öntözésre. De az is megesik, hogy a felszíni 1 cm nedves és alatta száraz a talaj. Ebben az esetben érdemes kicsit több vizet használni, hogy a gyökerekhez is jusson. Ha pedig az előző öntözés után sem száradt fel és még mindig „sárosan nedves” a föld, akkor túlzásba vittük az öntözést.

🪴 Figyeljünk oda a cserépben/kaspóban nevelt növényekre! A talajjal ellentétben a cserép oldalról is melegszik, nem csak fentről. Ezért gyorsabban párologtat, ráadásul a kevesebb föld, kevesebb vizet tart és nincsenek tartalékai, így gyorsabban szárad.

🌫 Bizonyos növények párás környezetet igényelnek, végezzük a párásítást apró cseppekre porlasztott vízzel a reggeli órákban, hogy a levegő melegedésével a víz a lombról felszáradjon.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: