Beszéljünk a tavaszi fagyokról 🤓❄️

Egy nagyon aktuális témát hoztunk nektek. A tavaszi fagyokról fogunk beszélni. Arról, hogy mit is jelent pontosan, mit tehetünk a károk csökkentése érdekében, és hogyan tudunk védekezni.

Kezdjük a legfontosabbal: Mit tehetünk MOST?

Virágágyások védelmében az ősszel ismertetett takarási módokat tudjuk alkalmazni most is. A fátyolfólia alkalmazása a legelterjedtebb és a legpraktikusabb mód, de alkalmazhatunk más takaróanyagokat is. A lényeg, hogy szellős legyen, víz és légáteresztő.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
Fagyérzékeny cserepes növényeinket – melyek mozdíthatóak, – értelemszerűen vigyük fagymentes helyre a következő néhány napra.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
Veteményeskertekben elterjedt fóliaalagutak alkalmazása sokat segíthet a hideg ellen. A módszer lényege, hogy néhány drótszálat “U” alakú ívben meghajtva leszúrunk a megvédendő növénysorra; erre a vázra terítjük rá a fóliát. Két végét éjszakára zárjuk le, napközben pedig, amikor kicsit felmelegszik az idő nyissuk fel, így szellőzhet az alagút.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
Frissen ültetett csemeték, cserjék tövét szalma vagy mulcs takarással tudjuk védeni, így a hideg nem fogja veszélyezteti a gyökeresedést és növényünk zavartalanul, szépen cseperedik tovább.

Mit kell tudnunk a tavaszi fagyokról?

Sajnos nem olyan ritka tünemény országunkban a virágzáskor vagy virágzás után bekövetkező hideg idő. Sőt, átlagosan 5 tavaszból 3 esetében felmerül ez a probléma.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
Lehet, hogy ijesztő a hirtelen jött hideg, de a növények valamennyire fel vannak készülve az ilyen esetekre! 😉 Tudtátok például, hogy a még meg nem pattant virágrügyek átlagosan -15 fokig, piros bimbós állapotban -8/-5 fokig, teljes virágzásban pedig akár -3 fokig ellenállóak a fagyra!? Természetesen ez gyümölcsfajon és gyümölcsfajtán belül változó.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
Minden gyümölcsfajból van korai és késői fajta. Ezek nem csak érési időben, de virágzási időben is eltérnek egymástól. A korai fagyoktól tartva érdemes későbbi fajtát választani az új telepítésekhez, így megelőzhetjük a problémát.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
A hideg idő következtében megfázó és elpusztuló virágok csak akkor okoznak jelentős terméskiesést, ha 40% feletti a fagykár. Ez azért elég sok! Ha belegondolunk mennyi virág szokott lenni egy gyümölcsfán… nem várható el egy fától, hogy az összes virágból termést neveljen. Ezért elterjedt technológia gyümölcstermesztésben a termésritkítás. Így a termés nem aprózódik el és a gyümölcsfát sem terheljük túl.

Hogyan tudjuk megelőzni a tavaszi fagykárokat?

Figyeljük meg kertünk adottságait! Hol vannak a fagyzugos helyek? Most a hideg éjszakák miatt remekül látszik, hogy hol vannak a kert hidegebb részei. Ahol zúzmarás, ahol nem olvad el a hó, ahol megfagy a víz… a fagyzugos helyek általában a kert árnyékosabb, északi fekvésű részei. Jegyezzük meg magunknak ezeket a részeket, ide ne ültessünk fagyra érzékenyebb, korai virágzású növényeket!
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
A fagyzugos részekkel ellentétben a kert déli fekvésű, szélvédett, napos részei, ahol valamilyen tereptárgy – mondjuk egy házfal vagy kerítés – van a közelben, akár 2-3 fokkal melegebbek is lehetnek. Ide már bátrabban ültethetünk.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
Fontos megemlíteni a tápanyag utánpótlást is. Ha gyümölcsfánk egészséges és életerős, akkor ellenállóbb nem csak a betegségekkel, de a hideggel szemben is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ültetéskor használjunk szerves trágyát. Ezen kívül különféle műtrágyákkal tudjuk pótolni a talajból felhasznált ásványi anyagokat. Télállóság szempontjából két tápelemre nagyon oda kell figyeli augusztus után:
🌸ne vigyük túlzásba a Nitrogén adagolását, mert ez lazítja a szöveteket, fagyérzékennyé téve a növényt;
🌸ellenben magasabb Kálium kijuttatásával felkészíthetjük a fákat a télre és ellenállóbbá tehetjük a fagyokkal szemben.
❄️🌸❄️🌳❄️🌸❄️
Annak, aki most tervez gyümölcsfát ültetni, azt tudjuk tanácsolni, hogy válasszon későbbi érésű gyümölcsfajtát. Nem feltétlenül kell lemondani a kajsziról sem! Vannak késői kajszi fajták, például a Ceglédi arany, a Mandulakajszi, vagy a Bergeron. A későbbi érésű gyümölcsfajták, általában később is virágoznak. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: